Antirasistiska FAQ (del 1)

Bor det inte för många invandrare i Sverige?
Du, det är värre än så. För drygt 10 000 år sedan var det två kilometer tjock is här. Vi är invandrare allihop.

Är det sant att Jimmie Åkesson blev jagad av stora invandrargäng i Sölvesborg när han var barn?
Absolut. Vi får inte ta ifrån honom den upplevelsen. Och varje kväll kom John Blund, han fanns också. På julafton var det tomten. Verkligen.

Borde vi inte skicka hem alla invandrare och deras barn?
Tänker du på kungafamiljen? Eller den snälle Ernst Kirchsteiger? Så vi får plats med alla de 1,2 miljoner svenskar som emigrerade till Amerika, menar du? När de i sin tur blir hemskickade från sina nya hemländer.

Hur ska vi göra med svenskättlingar som gift sig med tyskamerikaner och afroamerikaner och albanienamerikaner där borta? Ska vi ta emot deras barn också eller får de trampa vatten i mitten av Atlanten resten av livet? Vad sa du? Jaså Lampedusa. Ja där finns det vältrampat vatten.

Flyktingarna får 22 000 i månaden har jag hört.
Kalorier?

Kalorier?FAQ är förkortning för engelska Frequently Asked Questions, vanliga frågor.

Ingen invasion. 1980 hade Sölvesborg 7 287 invånare. Året därpå flyttade 19 personer in från utlandet och 12 ut. 1982: 14 utrikes flyttningar in, 26 ut. 1983: 14 utrikes flyttningar in, 30 ut. 1984: 22 utrikes flyttningar in, 13 ut. 1985: 24 utrikes flyttningar in, 10 ut. 1986: 99 utrikes flyttningar in, 27 ut. 1987: 107 utrikes flyttningar in, 9 ut. 1988: 190 utrikes flyttningar in, 20 ut. Källa: SCB.

Då var vi själva tvungna att emigrera. Från mitten av 1840-talet och till början av 1930-talet emigrerade mer än 1,2 miljoner svenskar till Amerika. Länge bodde det fler svenskar i Chicago än i Göteborg.

Flyktingbidrag. Hur mycket pengar får en flykting som kommer till Sverige i månaden? Den 25  februari gick tidningen Vetlandaposten igenom bidragen.

Söker du asyl får du dagsersättning medan du väntar. Bor du på Migrationsverkets anläggning med fri mat är ersättningen 24 kronor om dagen för en ensamstående vuxen. Delar du hushåll med någon annan vuxen får ni 19 kronor var per dag. Har ni barn är ersättningen 12 kronor om dagen, upp till 17 år. Från och med det tredje barnet halveras ersättningen.

Har du eget hushåll och köper maten själv får du 71 kronor per dag om du är vuxen och bor ensam. Delar du hushåll får ni 61 kronor var. För barn upp till tre år får ni 37 kronor, 43 kronor för barn mellan 4 och 10 år och 50 kronor för barn mellan 11 och 17 år. Även här halveras bidrag från och med tredje barnet. 

Dagersättningen ska räcka till kläder, sjukvård, medicin, tandvård, förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. En asylansökan ska ta högst 4,5 månader. 

Medsyster. Några av synonymerna till medmänniska i ordbehandlingsprogrammet word: ”nästa”, ”medbroder, medsyster, varje annan människa”.

Varje annan människa.

10 reaktioner till “Antirasistiska FAQ (del 1)”

  1. Du har inte någon gång funderat på att ta upp frågan ur ett seriöst perspektiv?

    1. Jag begär inte att du ska läsa HELA texter, som till exempel HELA lördagens inlägg. Du har säkert mycket annat som är viktigare. Jag begär inte heller att du ska läsa ALLT jag skrivit i ämnet genom åren. Du har ju ditt liv att leva. Men INNAN du läst klart allt det kanske du ska låta bli att kommentera? En gång var det en tänkare som skrev att ”Utan undersökning ingen rätt att tala”. Det var hårt sagt men fundera på saken. Själv tänker jag en stund på hur folk har det som ALDRIG tillåter sig att säga en allvarlig sak med ett leende. Stackars människor.

  2. Tack för ett seriöst inlägg.
    Mycket bra!
    Jag tappar ofta den pyttelilla talets gåva jag har
    när jag måste bemöta liknande frågor.
    Jag är liksom aldrig riktigt beredd på att folk inte har fattat.
    Men jag ska smygträna på dessa.
    För jag vill ju kunna ge ett svar.
    Gärna ett som är så Sant och så underbart Roligt (samtidigt)
    att min motståndare bara gapar
    (och förhoppningsvis fattar) 🙂

    1. Tack själv Cyndi! Ditt inlägg kom när jag behövde det. Har inte kunnat svara när jag satt på jobbet, bara. Inlandsisbilden har jag använt i olika texter sedan 1980-talet, i min skalle är den nog så pedagogisk.

  3. Tack Sven-Ove, jag skrattade gott och tycker det är ett lovvärt initiativ. Jag delade på fb ett klipp angående Åkessons barndom (kritiskt alltså) och fick mothugg från en ”vän” att det som står i svenska medier är vänsteråsikter, expo består bara av kommunister och ska man få reda på sanningen om invandring/invandrare får man läsa norska, danska och finska tidningar. Jag skulle behövt en FAQ för att få till ett bra svar. Jag länkade expos styrelse som svar.

Kommentarer inaktiverade.