Vi städar för att leva

Det finns ett snällt men hemskt ord som ger 332 träffar på google. ”Dödstäda”. Ordet betyder att du städar bort allt som du vill att dina efterlevande ska slippa ta hand om. Där är vi inte än, vi städar för att leva. Projektet är stort nog ändå. Just nu: de överblivna byxorna, skjortorna, tröjorna och t-tröjorna. Samt Många Andra Onödiga Saker.

Rygg-gnuggarenLärdom ett: det är inte lite en människa tror att hon behöver, för ett enkelt liv i en tätort i sydvästra Svealand. Jag tänker på vår elektriska rygg-gnuggare Dorsella Plus. En milt vibrerande fåtöljdyna med sladd. Varför köpte vi den?

Lärdom två: tiden är en samlare. Inte har jag bestämt att vi ska spara alla dessa tröjor i en hel evighet. Jag bär dem aldrig. Inte t-tröjorna heller, med de mest udda textiltryck på.

Lärdom tre: min mage är velig. När jag provar tolv par byxor som behöver slängas, så hittar vi generationer av midjemått. Först några från smala perioden, sedan några från kraftiga perioden, sedan några som verkar köpta förra gången jag smalnade till …

Till slut har vi tömt flera hyllmeter och bra många galgar i garderoben. Nästan inget är utslitet, nästan allt är i otakt med min kropp eller mitt sinne. Hoppas kläderna värmer där de hamnar. Det finns folk i vår kommun som har tvingats till värre ”dödstädning” innan de kom hit. Glöm aldrig det.

Rygg-gnuggaren kan jag bara inte med att ge bort.
Då tror folk inte vi är kloka.